Centru Rezidenţial de Recuperare în Alcoolism Iași
Luni - Joi: 8.00 - 15.00 Vineri: 8.00-12.00 Sâmbătă: închis Duminică: închis
Conform Rapoartelor Internaţionale şi a studiilor făcute în acest domeniu, dependenţa de alcool a ajuns să fie considerată o problemă de sănătate publică, creând dificultăţi atât la nivel fizic şi psihic dar mai ales la nivel socio-familial, influenţând astfel schimbarea comportamentului individului şi indirect a comportamentelor membrilor familiei.
Cei mai afectaţi în acest sens sunt copiii. Indiferent de vârstă, creşterea unui copil implică multă responsabilitate şi tact. Aşa cum au dovedit chiar şi studiile realizate recent, un copil care interacţionează frecvent cu părinţi alcoolici are tendinţa de a imita comportamentul acestora, ajungându-se la consum regulat de alcool în adolescenţă sau maturitate.
Devine astfel necesară intervenţia în comunitate, pentru a sprijini familiile care se confruntă cu probleme alcool-corelate şi complexe în scopul restabilirii acestui echilibru şi a practicării unui stil de viaţă sănătos.
Asociaţia Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare „Don Orione” este o organizaţie apolitică, non-profit, neguvernamentală, cu caracter independent, care funcţionează în scopuri sociale caritabile şi cultural-educative şi care oferă servicii de recuperare psiho-socială, post-cură, persoanelor cu probleme alcool-corelate şi complexe şi familiilor acestora, utilizând Abordarea Ecologico-Socială (Metoda Hudolin), în parteneriat cu Congregaţia „Don Orione” Iaşi, sub patronajul ştiinţific al Şcolii Europene de Alcoologie şi Psihiatrie Ecologică din Italia.
Programul, care a pornit iniţial din Croaţia şi care este dezvoltat în peste 34 de ţări din lume, a luat fiinţă, în ţara nostră, în anul 2004, în Iaşi, prin apariţia primului Club (grup de suport), cu sprijinul şi finanţarea Centrului Diecezan Caritas Udine-Italia.
1. Recuperare în Cluburi (grupuri de suport)
Abordarea folosită în procesul de recuperare este una sistemică, ecologico-socială, denumită Metoda Hudolin, care are la bază Clubul (grupul de suport), ce vizează menţinerea abstinenţei pe termen lung prin schimbarea stilului de viaţă. Clubul reprezentă o comunitate formată din: persoane cu probleme legate de consumul de alcool, membrii familiilor acestora şi un operator (moderator) special format în metodologia aplicată.
Schimbarea stilului de viaţă reprezintă acele transformări pe care le face persoana în viaţa personală, profesională, familială, în grupul de prieteni şi cunoştinţe, demers care poate avea o influenţă foarte mare asupra deciziei privind încetarea consumului de alcool şi menţinerea abstinenţei totale. Din experienţa noastră de lucru cu persoane cu probleme legate de alcool dar şi a altor specialişti în acest domeniu reiese faptul că nu este de ajuns să se renunţe la consumul de alcool, ci este necesară o schimbare a modul de viaţă, pe care consumatorii l-au avut până în cel moment şi care a contribuit într-o oarecare măsură la perpetuarea obiceiului de a bea.
Cluburi pot fi înfiinţate în orice localitate din ţară, în funcţie de cerinţele comunităţii locale.
În acest moment există Cluburi în Iaşi, Răducăneni, Roman, Rădăuţi, Bacău, Dărmănești.
2. Recuperare în Centru de Recuperare
Asociaţia Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare „Don Orione” oferă şi un program de recuperare complex, de 3 săptămâni, într-un Centrele Rezidenţiale de Recuperare Post-Cură pentru femei și bărbaţi, cu vârsta de peste 18 ani. Programul constă în consiliere individuală, familială şi de grup, educaţie pentru sănătate, terapie ocupaţională, integrare în grup de ajutor reciproc, pentru persoanele care au făcut dezintoxicare şi membrii familiilor lor, activitatea Clubului desfăşurându-se în paralel cu activitatea Centrului de Recuperare.
Este bine de menţionat faptul că procesul de dezintoxicare are loc într-o clinică de psihiatrie, sub supravegherea unui medic psihiatru.
3. Programe de educaţie şi formare
Pentru că nu doar familia se află în suferinţă din cauza efectelor alcoolului ci şi comunitatea, ACAR „Don Orione”, în colaborare sau parteneriat cu diferite instituţii, oferă şi servicii ce vizează prevenirea propagării efectelor alcoolismului, printr-o informare corectă, adresată tuturor categoriilor de vârstă: copii, adolescenţi, tineri, adulţi, vârstnici şi o formare eficientă a persoanelor din comunitate care doresc să susţină direct (operator Club) sau indirect (referire cazuri) acest program.
Programul Asociaţiei Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare „Don Orione” se adresează tuturor persoanelor şi familiilor din România, indiferent de rasă, religie, apartenenţă politică, care se confruntă cu probleme legate de alcool şi care sunt dispuse să schimbe comportamentul de consum şi totalitatea problemelor aferente acestuia, cu unul sănătos, fără alcool, obţinând astfel mai multe beneficii, la nivel individual, familial şi comunitar.
Luni - Joi: 8.00 - 15.00 Vineri: 8.00-12.00 Sâmbătă: închis Duminică: închis
Luni-Joi: 8.00-15.00
Vineri: 8.00-12.00
Sâmbătă: închis
Duminică: închis