Site-ul se încărcă
vă rog, așteptați!

Menu

0232-228.204, 0333-100112

acar@alcoologia.ro

Metoda

AcasăMetoda
AcasăMetoda
single image

Abordarea ecologico-socială la
probleme alcool-corelate și complexe

Metoda a fost descrisă de către profesorul Vladimir Hudolin, reputat neuropsihiatru croat, expert al OMS şi fondatorul Şcolii Europene de Alcoologie şi Psihiatrie Ecologică, pe baza vastei sale experienţe de peste 4 decenii, în tratamentul şi recuperarea dependenţilor de alcool.
În anul 1979 Vladimir Hudolin a fondat primul Club al Alcolicilor în Tratament în Italia, ceea ce a reprezentat primul pas în crearea unei reţele internaţionale de Cluburi, în 34 de ţări din întreaga lume. Din 2004 şi România se regăseşte pe lista ţărilor unde se aplică modelul de intervenţie Hudolin. În decursul anilor, sistemul ecologico-social a asociat ideea de alcoolism cu conceptul de stil de viaţă. Acceptarea conceptului de alcoolism ca şi stil de viaţă reprezintă o evoluţie în sensul unei eliberări, creşteri şi maturizări independente de o instituţie anume, evitându-se astfel o psihiatrizare excesivă a persoanelor cu probleme alcool-corelate; fiecare trebuie să accepte propria responsabilitate pentru acest tip de comportament.
Din punct de vedere social-ecologic, problemele alcool – corelate sunt considerate ca o formă de comportament şi stil de viaţă atât a individului cât şi a familiei. După ce un anumit comportament a început să se schimbe, trebuie continuat procesul de creştere şi maturizare pe tot parcursul vieţii.
Un Club (grup de suport) poate începe să funcţioneze în momentul în care sunt minim 2 familii cu probleme alcool-corelate şi un operator pregătit pentru acest tip de activitate. Cu cât mai multe Cluburi activează într-o anumită regiune, cu atât devine mai uşoară continuarea dezvoltării reţelei. Din Club fac parte alcoolicii, familiile lor şi operatorul. Dupa teoria sistemică, ecologico – socială, consumul de alcool reprezintă un tip de comportament şi nu o boală de natură psihiatrică sau somatică. Acum, termenul de operator în sensul de persoană în slujba familiilor este un termen acceptat şi uzitat.
Cluburile sunt organizate pentru a de-medicaliza şi de-psihiatriza tratamentul alcoolismului, astfel permiţând tuturor familiilor o creştere şi maturizare liberă. Mai mult decât atât, este necesar a se depăşi rezistenţa privind faptul că operatorii pot fi persoane fără o pregătire de specialitate în domeniul sănătăţii mintale. Un operator nu este şi nu poate deveni un terapeut după absolvirea Cursului de sensibilizare la probleme alcool – corelate şi complexe, curs necesar pentru a activa în Club.

Gestul dumneavoastră poate ajuta ca
Un copil să zâmbească din nou, o mamă să îşi îmbrăţişeze fiul după mulţi ani,
O soţie să se simtă împlinită în propria familie

Donaţii pot fi facute în contul:
RO 22 BACX 0000 0006 0530 0000,
deschis la UniCredit Bank